0735 126 146     Bd. Alexandru Lapusneanu 73, Constanta             PROGRAMARE ONLINE

Endodontie sub Microscop

Tratamentul endodontic (cunoscut ca si tratament de canal) este necesar atunci cand exista carii profunde care au ajuns pana la nerv, provocand infectarea acestuia, sau cand dintele prezinta distructii extinse ale coroanei, cauzate de carii sau fracturi. In aceste situatii dintele poate sa doara fara un motiv anume (spontan) sau in anumite circumstante (de exemplu, la apasare pe el in cursul masticatiei). In majoritatea cazurilor de acest gen, nervul trebuie extras, iar canalul dezinfectat si obturat (umplut).
Mediciii dentisti din cadrul cabinetului nostru lucreaza dupa un protocol terapeutic nou si folosesc tehnologii performante de ultima generatie care asigura obtinerea unor tratamente la standarde de inalta calitate:
  • microscop endodontic pentru identificarea canalelor
  • micromotor endodontic pentru prelucrarea mecanica a canalelor
  • apex locator pentru masurarea electronica a lungimii canalelor
  • sisteme de injectare a gutapercii in stare fluida, pentru realizarea unei obturatii de canal precise si etanse

 

Ce este Microscopul Dentar?
Microscopul a devenit foarte rapid o tehnologie indispensabila in realizarea tratamentelor stomatologice. Canalele radiculare care pana nu demult se puteau prepara doar “dupa simtul tactil”, pot fi acum vazute la microscop. Fiecare etapa a unui tratament radicular poate fi substantial îmbunatatita cu ajutorul microscopului.
Din punctul de vedere al confortului pacientului în timpul tratamentului nu exista modificari majore atunci când se lucreaza cu microscop. Pacientului i se va monta un sistem de diga (folie de latex care izoleaza dintele la care se lucreaza, pentru a preveni patrunderea microorganismelor din saliva in spatiul endodontic). Microscopul este prins pe perete printr-un brat extensibil care ajuta binocularul sa fie fixat deasupra pacientului astfel incat se asigura o vizibilitate optima a dintelui care va fi tratat. Beneficiile rezulta din posibilitatea magnificarii si iluminarii mult crescute atunci când se lucreaza cu microscop.
 

 

Beneficiile realizarii tratamentelor sub control microscopic
  • Mareste imaginea campului operator pana la 24 de ori
  • Creste precizia tratamentului si, implicit, rata de succes pe termen lung
  • Se pot depista canale ascunse
  • Se poate verifica curatarea optima a canalelor
  • Se identifica mai usor instrumente fracturate, perforatii
  • Pastrarea dintilor naturali un timp mai lung, tratamentul avand rata foarte mare de succes
     
De ce este important ca medicul sa vada o imagine marita a interiorului dintilor?
Tratamentele radiculare standard realizate fara ajutorul unui microscop dentar nu se incheie mereu cu succes garantat. Complicatiile care pot aparea sunt de regula datorate existentei unei anatomii particulare a radacinilor si canalelor radiculare care pot fi uneori extrem de subtiri, curbate sau calcificate. Acestea sunt greu sau chiar imposibil de gasit si de tratat cu ochiul liber. Mai mult decat atat, în cazul unui retratament, când dintele este tratat pentru a doua oara, tratamentul poate fi si mai complicat din cauza materialelor deja existente pe canale, a posibilelor instrumente fracturate si ramase in canal sau a perforatiilor si pragurilor aparute în decursul tratamentlui anterior. In toate aceste cazuri utilizarea unui microscop dentar creste sansele de succes a tratamentului unui dinte care în cele mai multe cazuri ar trebui extras si îl face functional pentru multi ani in viitor.
 

 

Cat dureaza tratamentul?
Acesta dureaza in functie de complexitatea si problemele fiecarui dinte. Pentru un tratament de succes este important sa nu ne grabim, alocand atatea sedinte cate sunt necesare pentru fiecare dinte in parte. Pentru un molar fara complicatii tratamentul dureaza, in medie, doua sedinte de cate o ora jumatate.
 
 

 

Care este rata de succes?
Folosind materiale moderne si microscop, rata de succes a tratamentelor endodontice si retratamentelor creste pana la aproximativ 90%. Trebuie specificat faptul ca este imposibil sa garantam reusita tuturor tratamentelor, deoarece organismului fiecaruia dintre noi reactioneaza in mod diferit la tratamente.
Tratamentele radiculare standard realizate fara ajutorul unui microscop dentar nu se incheie mereu cu succes garantat. Complicatiile care pot aparea sunt de regula datorate existentei unei anatomii particulare a radacinilor si canalelor radiculare care pot fi uneori extrem de subtiri, curbate sau calcificate. Acestea sunt greu sau chiar imposibil de gasit si de tratat cu ochiul liber. Mai mult decat atat, în cazul unui retratament când dintele este tratat pentru a doua oara, tratamentul poate fi si mai complicat din cauza materialelor deja existente pe canale, a posibilelor instrumente fracturate si ramase in canal sau a perforatiilor si pragurilor aparute în decursul tratamentlui anterior. In toate aceste cazuri utilizarea unui microscop dentar creste sansele de succes a tratamentului unui dinte care în cele mai multe cazuri ar trebui extras si il face functional pentru multi ani in viitor.
 
maxresdefault