0735 126 146     Bd. Alexandru Lapusneanu 73, Constanta             PROGRAMARE ONLINE

Protetica Dentara

Ce este Protetica Dentara?
Protetica este o ramura a stomatologiei a carei misiune este obtinerea unei danturi echilibrate din punct de vedere functional si estetic, avand la baza refacerea dintilor fie prin lucrari fixe – fatete, coroane si punti dentare, fie prin lucrari mobile sau mobilizabile – proteze partiale sau totale.
 
Cine alege tipul de lucrare?
Este recomandat sa fie lasata la latitudinea medicului alegerea tipului de lucrare, intrucat acesta se ghideaza in functie de numarul dintilor pierduti, al dintilor restanti, al pozitiei acestora si in functie de afectiunile locale sau generale ale pacientului. 

 

Clasificarea protezelor dentare:

 

Lucrari fixe:
Coroana dentara
Este recomandata in cazul in care dintele a suferit o pierdere semnificativa din structura. Pastreaza aspectul natural al dintelui, iar in cazul respectarii principiilor de igienizare si profilaxie dentara, poate avea o durata de viata de peste 10 ani.
Puntile dentare
Inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa. Practic, o punte dentara este sprijinita cu ajutorul coroanelor dentare pe dintii slefuiti sau implanturile vecine, fiind formata central dintr-unul sau doi dinti realizati dintr-un material ce respecta principiile bio-esteticii.
Puntile si coroanele dentare pot fi realizate din ceramica pe suport de metal, ceramica pe suport de oxid de zirconiu sau ceramica integrala.
Fatetele dentare
Sunt utilizate mai ales din cosiderente estetice. Cu ajutorul fatetelor dentare se rezolva aspectul estetic necorespunzator al unui dinte, care poate insemna: decolorare, suprafata sau forma neregulata. Cel mai utilizat material pentru confectionarea fatetelor este ceramica.
Incrustatiile dentare
Reprezinta o alternativa a obturatiilor, fiind o solutie minim invaziva in cazul in care suprafata ocluzala a dintelui a suferit o pierdere de tesut mare, pentru restaurare, nefiind totusi recomandata coroana dentara.
 
Lucrari mobile si mobilizabile:
Proteze partiale:
Sunt destinate persoanelor care au pierdut o mare parte a dintilor. Protezele partiale sunt atasate de regula dintilor naturali ramasi pe arcada, de cele mai multe ori fiind necesara aplicarea de coroane dentare pe acestia.
Protezele dentare partiale sunt de doua tipuri:
  • proteze partiale acrilice: realizate din rasina acrilica; se ancoreaza de dintii restanti prin crosete de sarma)
  • proteze partiale scheletate : realizate din metal cu o grosime de 0,3 mm; se ancoreaza de dintii restanti prin crosete turnate sau prin sisteme speciale (capse, culise, coroane telescopate, sistem bara cu calaret), acestea din urma oferind un mare grad de confort pacientului.
  
Proteze totale: 
Sunt indicate pacientilor care nu mai au nici un dinte prezent pe arcada sau dintii prezenti nu mai pot fi utilizati in vederea realizarii unor lucrari fixe sau partiale mobilizabile si trebuie extrasi.
Protezele totale sunt, de regula, realizate din rasina acrilica.
 

 

Mini-implantulsolutia ideala pentru stabilizarea protezelor totale 
Numeroase teste stiintifice demonstreaza ca mai mult de 70% din protezele totale si partiale la pacientii de varsta a treia devin inadecvate in timp (nu se adapteaza corespunzator) si reduc considerabil calitatea vietii. De cele mai multe ori, acest lucru nu poate fi atribuit calitaţii protezei ci mai degrabă resorbţiei osoase, într-un număr în creştere de cazuri şi schimbărilor asociate ţesuturilor moi (gingiilor).
La persoanele cu o varsta de 70 ani si peste, din cauza edentatiei indelungate, creasta dentara osoasa devine foarte ingusta, nepermitand plasarea implanturilor standard, care necesita o procedura chirurgicala complexa. In plus, starea generala a acestor pacienti nu permite tratarea chirurgicala majora. Ca atare, implanturile cu un diametru redus (mini-implanturile), care permit o plasare minimal invaziva, se potrivesc perfect acestor conditii . In general, pentru fixarea protezei, este indicata inserarea a minim 4 mini-implanturi in maxilar. Spre deosebire de implanturile standard, mini-urile permit, de cele mai multe ori, incarcare protetica imediata.
Cum arata un mini implant? 
Un mini implant are forma unei tije de titan subtire cu un dispozitiv de sprijinire care poate fi incorporat intr-o proteza. Capul protezei arata ca o minge, iar dispozitivul de sprijin este din cauciuc, are aspectului unui inel si se comporta ca o alveola. Acest inel tine fix proteza fara a rupe partea superioara a implantului. 
Mini implantul are marimea unei scobitori.
Avantajele mini-implanturilor
  • ofera stabilitate protezelor pentru ca pacientul sa poata manca si vorbi mai usor
  • nu necesita mai mult de doua programari la medicul dentist
  • proteza veche poate fi modificata si adaptata, astfel incat sa se potriveasca perfect pe aceste implante
  • pentru a permite igienizarea, protezele pot fi indepartate cu usurinta.
Astfel, la sfarsitul tratamentului, pacientul fericit va putea sa manace, sa vorbeasca si sa se bucure de viata fara a trai inhibitiile date de instabilitatea protezei!
Cu o ingrijire optima acasa si controale periodice, mini implanturile dumneavostra si proteza stabilizata de acestea va pot oferi un zambet natural.
 

 

Protetica pe implanturi:
Coroane pe implant – prin utilizarea implantului in locul unui dinte lipsa, nu mai este necesara prepararea dintilor vecini edentatiei si realizarea unei punti dentare pentru protezare. Implantul va juca rolul unei radacini artificiale si va sustine viitoarea coroana dentara, fixata prin cimentare sau insurubare.
Punti pe implanturi – lucrarile pe implanturi pot fi folosite si in cazuri de edentatie (lipsa dintilor) intinsa sau chiar totala, situatii clinice in care puntile clasice nu pot fi utilizate.