Pasii unei sterilizari corecte si complete sunt:

  1. Presterilizare in cabinet in solutii dezinfectante speciale;
  2. Spalare mecanica a instrumentarului la masina de spalat;
  3. Impachetarea instrumentarului in pungi sigilate care prezinta markeri de sterilizare si care isi schimba culoarea, permitand astfel verificarea sterilizarii;
  4. Sterilizarea propriu-zisa in autoclav (Euronda E7). Pentru a putea verifica calitatea sterilizarii, dupa fiecare ciclu acesta printeaza un raport cu toti parametrii din acea sesiune;
  5. Inscriptionarea zilei si a orei sterilizarii;
  6. Depozitarea în compartimente speciale.

Respectarea cu strictete a normelor de asepsie si antisepsie, precum si investitiile facute in cele mai bune aparate de sterilizare, sunt o garantie a faptului ca in cabinetul noastru vă vom putea trata fara riscul de a contacta afectiuni transmisibile prin sange si saliva.
In cadrul tratamentului stomatologic se folosesc numai produse consumabile de unica folosinta (bavete, pahare, ace, manusi, masti, aspiratoare bucale etc), iar in perioada de pregatire a cabinetului dentar dupa fiecare pacient, sunt dezinfectate toate suprafetele de contact (fotoliul si unitul dentar, piesele de mana, aspiratoarele, sprayul de aer-apa, lampa) cu solutie antibacteriana. Acesta actioneaza in timp scurt si se usuca rapid.
Inainte de a dezinfecta spatiul de lucru, personalul medical depoziteaza deseurile periculoase rezultate in urma tratamentului in recipiente speciale si transporta instrumentarul folosit in spatiul de sterilizare, unde urmeaza sa treaca prin toate etapele necesare. Punctul de sterilizare este amplasat intr-un spatiu adecvat, anume desemnat organizarii activitatii de curatare si pregatire pentru a instrumentarului, a sterilizarii propriu-zise si depozitarii temporare a materialului sterilizat. Acest spatiu este la dispozitia pacientilor nostri pentru vizitare.
Deseurile medicale (cu un inalt risc de contaminare) sunt colectate in recipiente speciale si tinute in frigider, in conditii de umiditate si temperatura scazuta. Acestea sunt ridicate periodic de personalul specializat al unei firme de incinerare.