Ce sunt bolile parodontale?
Bolile pardontale sunt afectiuni ale structurilor anatomice care mentin dintele in alveola, precum gingia, ligamentele dento-alveolare si osul alveolar. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal. In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament stomatologic adecvat si mentinerea unei igiene riguroase la domiciliu. Netratata, gingivita se agraveaza in cele mai multe cazuri, avansand catre parodontita marginala care, in lipsa tratamentului, poate fi urmata de pierderea dintilor.
Care sunt primele semne ale unei gingivite?
Printre semnele alarmante se numara:
- gingii rosii si sensibile, usor marite de volum, ce pot sangera la periaj si chiar la masticatie
- usoara mancarime gingivala
- dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti.
Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si apar intermitent, ele sunt frecvent ignorate de majoritatea pacientilor, care nu solicita decat rare situatii o consultatie de specialitate din aceste cauze, permitand astfel avansarea gingivitei catre afectiuni mai grave.
Care sunt semnele unei afectari mai grave a parodontiului?
- aceleasi semne prezente in gingivita, dar de intensitate mult mai mare
- mobilitate dentara
- retractia gingivala
- deplasari ale dintilor, in special a dintilor frontali superiori
- expunerea radacinilor
Cum putem preveni boala parodontala?
Periajul dentar corect, precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare, dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale. Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj, pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj. Pe langa periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj profesional, o data la sase luni.
Ce implica tratamentul bolilor parodontale?
Planul de tratament este unul personalizat, bazat pe situatia parodontala a fiecarui pacient si consta in:
1. Evaluarea parodontala si intocmirea fisei de consultatie
In prima etapa se va efectua un diagnostic complet si o evaluare exacta a leziunilor produse de afectiunea parodontala. Medicul va intocmi fisa parodontala prin care se va urmari gravitatea afectiunii si evolutia tratamentului.
2. Tratamentul complicatiilor acute (abces parodontal)
3. Igienizarea profesionala – include manopere de:
detartraj supragingival si subgingival cu instrumentar ultrasonic si completat cu detartraj manual, de finete
tratamentul mecanic al suprafetelor radiculare accesibile, prin chiuretaj radicular
debridare gingivala
lustruirea suprafetelor dentare detartrate
4. Aplicarea de substante medicamentoase cu actiune antimicrobiana si antiinflamatorie
5. Instructiuni de igiena orala
La finalul sedintei, medicul va explica tehnici de periaj dentar corect si eficienta introducerii unor mijloace de igiena suplimentara (ata dentara, apa de gura, dus bucal) in rutina dumneavoastra zilnica.
In functie de gradul de afectare a parodontiului si de gradul de raspuns al fiecarui organism in parte, durata tratamentului poate varia. Pentru majoritatea pacientilor, respectarea programului de tratament si mentinerea unei igiene orale riguroase elimina necesitatea interventiilor chirurgicale.